Turizem

Asistent za informiranje in načrtovanje izletov je za vašo občino že ustvarjen. Tako kot pri drugih asistentih, lahko tudi tukaj popravljate odgovore in vstavljate nova vprašanja in odgovore. Storitve turizma sestavlja več modulov. Nekateri so še v razvoju, med njimi turistično-informacijska platforma AS-IT-IC (projekt Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija v programskem obdobju 2014-2020), ki bo na enem mestu združevala platformo za komunikacijo med turisti in ponudniki turističnih informacij, virtualnega asistenta za pomoč pri iskanju turističnih informacij in načrtovalca poti. Zadnji bo nadgradnja obstoječega sistema e-Turist, ki je nastal v okviru pobude "Javni razpis za sofinanciranje projektov razvoja e-storitev in mobilnih aplikacij za javne in zasebne neprofitne organizacije", financirane s strani Evropske Unije in Slovenskega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kmalu bo v sistem možno ročno vnašanje lokalnih turističnih znamenitosti.

Navodila za vzdrževanje občinskega asistenta - modul Turizem

Navodila za vzdrževanje turističnega vodnika e-Turist - modul Slovenski turizem

Uporaba aplikacije za inteligentno iskanje turističnih znamenitosti - modul Slovenski turizem
Za uporabo inteligentnega iskanja po turističnih znamenitostih obiščete svojega občinskega asistenta in v okencu asistenta kliknete levo zgoraj "Aplikacije" in nato "Slovenski turizem". V vnosno polje lahko vnesete vprašanje, asistent vrne odgovor in v ozadju prikaže relevantno spletno stran npr.:

  • V1: Pokaži seznam rek na Primorskem

  • O1: Našel sem naslednje zadetke: Reka Soča, Reka Nadiža, Jezernica, Reka Soča...

  • V2: Pokaži seznam poti pri Celju

  • O2: Našel sem naslednje zadetke: Učna pot Savus - Posavske poti prijetnih doživetij, Hmeljska pot, Srčna pot...

  • V3: Pokaži seznam sakralne dediščine pri Novem mestu

  • O3: Našel sem naslednje zadetke: Ž.C. Sv. Janeza Krstnika, Podružnična cerkev Žalostne Matere Božje na Vini Gorici, Cerkev Sv.Duha, Božji grob...

  • V4: Postojnska jama

  • O4: Postojnska jama je največja jama klasičnega krasa in hkrati najbolj obiskana turistična jama v Evropi z dvestoletno turistično tradicijo...

Uporaba aplikacije za inteligentno načrtovanje poti - modul Slovenski turizem
Za uporabo inteligentnega načrtovanja poti obiščete svojega občinskega asistenta in v okencu asistenta kliknete zgoraj levo "Aplikacije" in nato "Slovenski turizem". Do aplikacije lahko dostopate tudi direktno preko naslova http://turist.ijs.si/.

V ozadju lahko sedaj uporabljate spletno aplikacijo e-Turist. Kliknite "Načrtuj ogled", izberite željeno lokacijo, namen izleta ter vnesite časovne informacije in način prevoza. Sistem bo predlagal optimalno pot glede na podane parametre ter strokovne ocene znamenitosti.

Asistent za iskanje zanimivosti v muzejih eHeritage omogoča iskanje in ogled zanimivih znamenitosti po nekaterih večjih svetovnih muzejih in galerijah. Na spletni strani si lahko ogledate tudi 3D rekonstrukcije in dostopate do konferenc ter člankov.

Ekipa: Matjaž Gams, Mitja Luštrek, Boštjan Kaluža, Božidara Cvetković, Andrej Tratnik, Hristjan Gjoerski, Vito Janko, Maja Somrak, Gregor Grasselli, Greg Evseev, Blaž Mahnič, Jakob Šalej.

Za informacije, povezane s turističnim portalom, pišite na jernej.zupancic@ijs.si